Свято Суккот

Свято припадає на 15-й день після нового року Рош Ашана – це 7 жовтня (15 тішрея), але його починають відзначати з вечора 6 жовтня (14 тішрея).

Особливістю свята Суккот є заповідь жити в особливому курені, званому «сукА» протягом усіх семи днів свята — сама назва свята перекладається як «курінь», через це його також називають Святом Кущів.

Традиції цього свята пов’язані з пам’яттю про хмари, які захищали народ від спекотного сонця Синайській пустелі за часів Виходу з Єгипту: у такому курені їдять і п’ють, влаштовують бенкет, зустрічають гостей, танцюють і навіть сплять. Одне з тлумачень говорить, що, встановлюючи курінь біля будинку, євреї приєднуються до тих, хто 33 століття назад 40 років поневірявся по пустелі і, прийшовши потім у Землю обітовану, обробляв її і радів плодам, які вона дарувала.

У Торі Суккот називається Святом збору врожаю, а восьмий день після нього — Шміні-Ацерет. Про нього сказано: «У день восьмий (Шміні) свято (Ацерет) буде у вас — ніякої роботи не робіть».

Згідно з однією з версій, сенс свята Суккот у тому, щоб людина пам’ятала про бідність, навіть будучи багатою, і щоб вона не запишалася. Ваажається також, що свято допомагає людям усвідомити свої слабкості і вказує на важливість збереження віри.

Під час свята Суккот виконують ритуал «піднесення лулава», під час якого прийнято говорити благословення чотирьом видам рослин. Для цього потрібні етрог (цитрон), лула (гілка фінікової пальми), адас (гілка мирта) і арава (гілка верби), які разом символізують єдність нації.

Етрог, що має і смак, і запах, символізує євреїв, що знають Тору і здійснюють добрі справи, лист фінікової пальми, що робить плід солодким, але без запаху, — вірян, які знають Тору, але не здійснюють добрих справ, мирт — ароматна, але неїстівна рослина символізує євреїв, які не знають Тору, але здійснюють добрі справи, а верба, що не має ні смаку, ні запаху — символ євреїв, які не знають Тору і не здійснюють добрих справ.

Ще одне тлумачення пов’язує ці рослини з частинами людського тіла, згідно з ним етрог — серце, тонкий і прямий пальмовий лист — хребет, мирт із його овальними листочками — очі, а верба — губи.

Під час «піднесення лулава» потрібно змахнути цими рослинами, зібраними разом, почергово в напрямку кожної з чотирьох сторін світу, а також угору і вниз. Цей обряд виконують в кожен із семи днів Суккот, крім суботи.

У перший вечір свята вечерю починають із благословення на хліб. Головними стравами, з яких неодмінно починають трапезу, вважаються хала (хліб), вино і мед. До святкового столу прийнято подавати плоди нового врожаю і страви з них.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *