Вербна неділя

У 2021 році 25 квітня християни східного обряду св’яткують світле свято – Вхід Господній в Єрусалим або Вербна неділя. Його відзначають на шосту неділю Великого посту. Саме в цей день Ісус Христос в’їхав на віслюкові до Єрусалиму і був зустрінутий людьми як Месія. Вербна неділя – один з 12 найважливіших свят церковного календаря. Напередодні, 24 квітня, була Лазарева субота. Згідно з Новим Заповітом в цей день Ісус Христос зробив справжнє диво. Ісус прибув до Віфанії, де відвідав могилу Лазаря, який помер кілька днів тому. Син Божий відсунув камінь від печери і покликав його. Померлий Лазар воскрес. Через рік Ісус Христос в’їхав до Єрусалиму на віслюку, і місцеві жителі, вже знаючи про диво, зустріли його як Месію. Христа вітали пальмовими гілками, урочистими привітаннями та піснями.

Замість пальми у нас освячують гілочки верби. Звідси і назва свята – Вербна неділя. Головна традиція Вербної неділі – нічне служіння в храмі напередодні свята. З собою віряни приносять гілочки верби для освячення.  Вважається, що вербу потрібно зберігати рівно рік до наступної Вербної неділі. А торішні гілочки можна викидати. Їх краще спалити або опустити у водойму. Букетики верби охороняють будинок від нечисті і пристріту.

Ще одна традиція Вербної неділі – шмагати вербою близьких друзів і родичів. Зазвичай при цьому говорять: «Не я б’ю, верба б’є!». Цей ритуал дарує щастя, здоров’я і благополуччя. Можна також зануритися у відвар з бруньок верби, це може допомогти позбутися від недуг. Ще, вважається, що для здоров’я корисно з’їсти дев’ять вербових бруньок.

У цей день краще утриматися від фізичної роботи: не можна займатися домашнім господарством, працювати в городі. Також краще не в’язати і вишивати. Сьогодні краще не збиратися великими галасливими компаніями, влаштовувати застілля і гуляння.  Вербну неділю краще провести у вузькому колі найближчих і рідних людей. Сьогодні не можна сваритися, сумувати, пліткувати і злословити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *