
Великий піст у католиків в 2021 році починається з 17 лютого і триває до 3 квітня. Перший день посту називається «Попільна середа».
Попільній середі передує так званий «Жирний вівторок» (16 лютого) або День Покаяння, Млинцевий день, який є останнім днем періоду карнавалів, часу святкувань та розваг перед Великим постом.


У цей день прийнято від душі веселитися, танцювати, співати пісні, проводити карнавальні процесії і балувати себе всілякими ласощами. Святу передують довгі і ретельні приготування. Господині закуповують продукти для смачних і ситних страв; з кухонь доносяться апетитні запахи млинців.
На свято, в кожній країні млинці печуть по-різному і доповнюють їх різними начинками. У Данії, наприклад, роблять м’ясний припек, в Іспанії та інших іспаномовних країнах ̶ коржі-тортіл’ї, у Норвегії в млинчики загортають сосиски, а у Франції готують різноманітні крепи, Німеччина славиться своїми товстими млинцями-омлетами, а в Америці млинці подають із кленовим сиропом.

Попільна середа – католицьке свято, відзначається за 45 календарних днів до свята Пасхи. В цей день віруючим наноситься на чоло знамення хреста освяченим попелом. Під час обряду покладання попелу, священик повторює: “Покайтеся і віруйте в Євангеліє” або “Пам’ятай, що ти прах, і в прах повернешся”. Ці слова і дії символізують сердечне покаяння, з якими християнин починає піст.

Глибинний зміст католицького посту полягає у самовдосконаленні. У ці дні віруючі повинні приділяти особливу увагу молитві і милосердю. Зовнішнє благочестя не може і не повинно замінити собою справжнього виконання заповідей Христа, вважають католики.

У дотриманні посту, віряни керуються «Апостольською конституцією про покаяння», оприлюдненою Папою Павлом VI у 1966 році. Згідно з цим документом, увесь Великий піст є періодом покаяння.
Варто зазначити, що католицька церква розрізняє поняття “піст” та “утримання від вживання м’яса”. Утримання від м’ясної їжі рекомендується в усі п’ятниці Великого посту, окрім великих церковних свят (ця заборона не поширюється на яйця, молочні продукти, рибу та продукти, в які входять тваринні жири). В Попільну середу і в Страсну п’ятницю, безпосередньо перед Великоднем, коли згадуються страждання Ісуса Христа, дотримується «Суворий піст». Це означає, що заборонено їсти м’ясо, а пісну їжу можна їсти досхочу тільки раз на день, сніданок та вечеря дуже легкі.
