Усікновення глави Іоанна Предтечі

Сьогодні, 11 вересня, православна і греко-католицька церкви відзначають Усікновення голови Івана Предтечі.

        Вшанування пам’яті Іоанна Предтечі присвячене молитовній згадці події, описаній у двох Євангеліях: в 14-тій главі Євангелія від Матвія і 6-й главі Євангелія від Марка. За біблійними переказами Іоанн Предтеча був родичем Ісуса Христа (Праведна Єлізавета, мати Іоана була кузиною Богородиці Марії, матері Ісуса) і народився на 6 місяців раніше за сина Божого. Він вів аскетичний спосіб життя: носив грубу одежу із верблюжої вовни, харчувався диким медом та акридами (саранчою); проповідувати почав у 30 років, коли почув голос Божий.

Суть проповіді Предтечі полягала у духовному приготуванні народу до прийняття майбутнього хрещення водою і Святим Духом. Так на річці Йордан Іван Предтеча похрестив і самого Ісуса. Іоан Предтеча відверто і суворо викривав вади як простих людей, так і сильних світу. За це, невдовзі поплатився. Іоанн Хреститель викрив тетрарха  Галілеї  Ірода Антипу у багатьох злодіяннях. Ірод жив у гріху разом із своєю племінницею та дружиною свого брата Филипа – Іродіадою, чим грубо порушував єврейські звичаї. Пророк не боявся жорстокого царя і говорив про його гріхи перед ним та народом. За це нахабство Ірод посадив його до в’язниці, але не хотів стратити: боявся людських хвилювань – іудеї любили і шанували праведника.

Голову Іоанну Предтечі відрубали за бажанням дочки нечестивої  Іродіади  Саломеї, яка так підкорила царя Ірода своїм зухвальним «Танцем семи покривал», що той пообіцяв виконати будь-яку її примху, будь-яке бажання.  Дівчина, за настановами своєї матері, попросила голову пророка на срібному блюді. Тоді цар відправив свого зброєносця відтяти голову Пророкові та принести Соломеї.

Іродіада, поглумившись над відсіченою головою святого, кинула її в брудне місце, а тіло було віддано учням  Іоанна, яке поховали в Самарянському місті Севастії.

        За переказами нечестива Іродіада не дозволила поховати голову разом з тілом, а заховала її у себе в палаці. Проте, голова Предтечі була викрадена служницею Іоанною та в глиняному глечику похована на Єлеонській горі. Пізніше її знайшов один з вірян – Інокентій, коли копав рів для фундаменту храму. Побоюючись наруги безбожників, чоловік закопав її у землю в тому ж місці, де знайшов (Перше віднайдення голови Іоанна Предтечі).

        Під час правління імператора Костянтина Великого в Єрусалимі глава Іоанна Предтечі була знайдена двома монахами-паломниками, які взяли її з собою, але, не маючи бажання носити її, віддали реліквію зустрічному гончареві, якому з’явився Святий Іоан та звелів залишити неблагочестивих ченців і прийняти на зберігання святиню. Перед смертю гончар передав на зберігання своїй сестрі у запечатаній посудині. Пізніше реліквія опинилась у священика-аріанина, який за допомогою зцілень, що виходили від неї, підтримував авторитет аріанского віровчення. Коли його обман розкрився, він сховав Голову у печері біля міста Емеси. Над печерою виник монастир і в 452 році з’явився архімандриту обителі Іоанн, вказавши на місце поховання своєї голови. Вона була знайдена і перенесена до Константинополя (Друге віднайдення голови Іоанна Предтечі).

       Із Константинополя главу Іоанна Хрестителя перенесли в місто Емесу, а потім на початку IX століття в Комани, де вона була схована. Патріарх Ігнатій під час нічної молитви отримав вказівку про місцезнаходження реліквії. За наказом імператора Михайла III в Комани було направлено посольство, яке близько 850 року знайшло главу Іоанна Предтечі в зазначеному патріархом місці (Третє віднайдення голови Іоанна Предтечі).

        На теперішній час частини Голови зберігаються у Франції (м. Амьєн, у соборі Notre-Dame d’Amiens), в Італії (м. Рим, базиліка Сан-Сильвестро-ин-Капите), в Сирії (м. Дамаск,  мечеть Омейядів), у Нагорному Карабасі (Гандзасарский монастырь), у Греції (Монастир Дохіар на Святій Горі Афон)

     На свято Усікновення Іоанна Предтечі духівники радять дотримуватися суворого посту і ходити на богослужіння. Із меню на день рекомендують виключити м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки соняшниковою олією. Загалом, стіл 11 вересня має нагадувати частування для бідних. Церква називає забобоном споживати їжу на блюді, де, мовляв, колись лежала голова пророка, та відмову від круглих і червоних плодів, які нагадують «голову Іоанна Предтечі».

        У народі ж на свято Усікновення картоплю варили тільки у лушпинні, пекли гарбузи, хліб відламували руками через заборону різати ножем. Також цього дня уникали танців і пісень. Увечері на свято православні та греко-католики зазвичай відвідують вечірні літургії та звертаються до святого вранці наступного дня. Категорично не можна цього дня починати нові справи й зловживати алкоголем. Християни традиційно просять святого про здоров’я, прощення гріхів і зцілення від хвороб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *