Успіння Пресвятої Богородиці

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
«Спасику-батьку,
Віддай мій мішочок,
Не буду ходити у твій садочок».

28 серпня закінчується Успенський піст та починається Успіння Пресвятої Богородиці. Свято також називають «Перша Пречиста», «Успіння», а в народі воно відоме, як «Обжинки».

Християнське трактування свята: Божа Матір прожила довге та сповнене віри життя. Вона допомагала всім, хто цього потребував, завжди підтримувала нужденних, лікувала хворих. Та прийшов її час і за три дні до смерті явився Божій Матері Архангел Михаїл. Він повідомив, що скоро та відправиться на зустріч із сином, тож треба підготуватися. Жінка зібрала та благословила апостолів, а залишок відведеного часу провела в молитвах, дотримуючись суворого посту. Саме 28 серпня вона заснула та відійшла на небо, до свого сина Ісуса.

Багато апостолів зібралися, щоб попрощатися з нею, вони і здійснили поховання. Але Хома не встиг попрощатися з Марією, і апостоли відкрили для нього її гробницю. Однак тіла там не виявилося, тільки похоронний одяг, з якого йшли пахощі. Сама Марія в той же день з’явилася їм з ангелами і сказала: «Радуйтеся, бо я з вами по всі дні».

Віруючі моляться в цей день перед іконою Божої Матері та просять її про заступництво і прощення гріхів. У церквах проводять урочисті богослужіння. Християни вшановують Богородицю, в цей день (за юліанським календарем) за переказами закінчилося її земне життя та сталося вознесіння на Небеса до свого сина Ісуса Христа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *