
19 серпня христични східного обряду відзначають Преображення Господне. В цей день Господь Ісус Христос, взявши з Собою на високу гору, за думкою більшості дослідників, це була гора Фавор, трьох учнів: Петра, Якова та Івана та привідкрив своє Божественне походження. Учні на мить побачили Спасителя в незвичному вигляді – у Славі: Його обличчя та одяг засяяли дивовижним, неземним Світлом. І ось з’явились їм Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ним. І Петро сказав: Господи, добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети: один Тобі, один Мойсеєві, один Іллі. Тоді осінила їх ясна хмара; і Голос із хмари промовив: “Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління. Його слухайте!”. Як зауважив святитель Іоан Золотоустий, Преображення Господнє відбулося для того, щоб показати нам майбутнє преображення людського єства та майбутнє пришестя Спасителя у повноті Своєї Слави. Щоб стати спадкоємцями цієї Слави, християни намагаються сходити за Христом на вершину чистоти, молитви і служіння, зміцнюючи себе Таїнствами Тіла і Крові Господніх.
І саме від освячення майбутніх Літургійних складових – винограду та пшениці нового врожаю походить традиція освячувати цього дня щедрі Дари Божі.
Християнство входило у свідомість людей поступово, не руйнуючи більшості народних традицій. Так, свято врожаю, що всюди відзначалося вкінці літа, перетворилося в День Преображення Господнього. На півдні (у Константинополі, Греції) у цей день святкували збір винограду, а на нашій землі виноградну лозу замінили яблука. Так з’явилася народна назва Преображення – Яблучний Спас. Ось таке поєднання народного дня збирання плодів і православного свята.
У народі Яблучний спас — свято пов’язане з врожаєм. Ще з давніх часів люди відзначали дату в календарі і влаштовували урочистості. У цей день парафіяни в церкві святять яблука, сливи, груші, бджолині стільники і будь-які інші дари природи.
Вважається, що до Спаса не можна їсти фрукти, інакше померлі на тому світі яблук не спробують. У цей день прийнято пригощати яблуками жебраків і саме 19 серпня вважається початком збору врожаю яблук і заготівленню їх на зиму.
На Яблучний Спас печут пироги з яблуками, роблят вареники, готують компоти. Незважаючи на те, що свято припадає на Успенський піст, дозволяється з’їсти трохи риби і випити вина.

