Теплого Олекси. День святого Олексія, чоловіка Божого.

30 березня відзначають “Теплого Олекси” – День святого Олексія, чоловіка Божого. Преподобний Олексій, чоловік Божий, народився в Римі в IV столітті в заможній сімї. Батько його Евфіміан був сенатором. Коли Олексій досяг повноліття, Евфіміан вирішив його одружити. За християнськими переказами, якось у нього було видіння про смерть матері і, щоб вимолити в Бога її життя, чоловік вирішив покинути дружину та відректися від власного щастя. Залишившись після весілля наодинці з молодою дружиною, Олексій віддав їй свій золотий перстень і поясну пряжку зі словами: «Збережи це, і нехай буде між тобою і мною Господь, доки не оновить нас Своєю благодаттю». Потім він вийшов і тієї ж ночі покинув рідну домівку. Преподобний Олексій провів в Едессі, просячи милостиню в притворі храму Богородиці, сімнадцять років. Щонеділі долучався до Святих Христових Тайн. Ночами Олексій не спав і молився. Куштував тільки хліб і воду. Сама Пречиста Богородиця з’явивилась йому уві сні і відкрила, що він є чоловік Божий. Коли ж мешканці Едесси стали шанувати його, преподобний Олексій таємно втік. Але корабель, на якому плив Олексій, в сильну бурю збився з курсу, довго блукав і пристав нарешті до берегів Італії, неподалік від Риму. Святий Олексій, побачивши в цьому промисел Божий, пішов до дому батька свого, бо був упевнений, що його не впізнають. Той радий був прийняти жебрака, дав йому місце в сінях свого будинку, велів носити йому їжу і приставив слугу для допомоги. Як і раніше Олексій споживав хліб із водою, а ночами не спав і молився. Так минуло ще сімнадцять років. Коли ж наблизився час кончини його, преподобний Олексій написав всі свої дні, і то таємне, що було відомо тільки батькам, і слова, сказані дружині.

У неділю після Божественної літургії в соборі святого апостола Петра відбулося диво. Від святого престолу пролунав голос: «Шукайте чоловіка Божого, щоб він помолився про Рим і про мешканців його». Весь народ в жаху і захваті упав ниць. У четвер увечері в соборі апостола Петра молили Господа відкрити їм чоловіка Божого – із престолу знову пролунав голос: «У будинку Евфіміана – Божий чоловік, там шукайте». У храмі були присутні римський імператор Гонорій (395-423), а також Папа Римський Інокентій I (402-417). Вони звернулися до Евфіміану, але той нічого не знав. Тоді слуга, приставлений до святого Олексія, розповів Евфіміану про його праведність. Евфіміан поспішив до преподобного Олексія, але вже не застав його в живих. Лице покійного сяяло світлом. В руці Олексій тримав міцно затиснутий сувій. Тіло святого Олексія з належними почестями перенесли і поклали на ложе. Сувій із життєписом святого був прочитаний читцем храму. Батько, мати і дружина святого з плачем припали до тіла, вклонилися його чесним останкам. При вигляді такої події багато хто плакав. Ложе з тілом святого Олексія було поставлено на центральній площі. До нього підходили люди, щоб очиститися і звільнитися від недуг своїх. Німі починали говорити, сліпі прозрівали, одержимі та душевнохворі видужували. Бачачи таку благодать, імператор Гонорій і Папа Інокентій самі понесли тіло святого в похоронній процесії. Чесні останки святого Олексія, чоловіка Божого, поховані в храмі в ім’я святого Воніфатія 17 березня 411 року.

       Народні спостереження засвідчили, що до 30 березня приходить справжнє тепло, тому цей день назвали – Теплого Олекси.

Цей день присвячувався березі – одному з найулюбленіших дерев, символу миру і чистоти помислів. У цей день збирали березові бруньки, пили березовий сік або спеціально приготований медово-березовий узвар або збитень.

Після відвідування церкви і здійснення молитви можна робити будь-яку роботу. Особливо вдалими з робіт на свято Теплого Олекси, за народними прикметами, вважаються:

  • винос бджолиних вуликів;
  • лагодження садового і городнього інвентарю;
  • підготовка картоплі для пророщування;
  • підготовка для посіву вівса і ячменю.

Всю роботу по дому та саду-городу потрібно переробити засвітло. А ввечері прийнято збиратися на сімейну вечерю – зиму проводити. В цей день прийнято ходити в гості до тещі.

За православним календарем в цей день іменини святкують: Олександр, Олексій, Віктор, Гаврило, Макар та Павло.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *