СЛАВА ВИЗВОЛИТЕЛЯМ!

22 березня  у Первомайську відзначили 77 річницю визволення міста від нацистських загарбників. До зазначеної дати у міській бібліотеці – філії №3 було розгорнуто інформаційно – історична викладка «Миттєвості безсмертя» .

      У 1941 році  напад Німеччини перервав мирне життя громадян.  З 9 по 28 липня 1941 року в місті перебував штаб Південного фронту (командуючий фронтом — генерал армії Іван Тюленєв). Оборону міста здійснювали частини 18-ї армії, на рубежі оборони міста 3 серпня 1941 року був смертельно поранений командир 169-ї стрілецької дивізії генерал-майор Іван Турунов. Незважаючи на опір радянських військ, 3 серпня 1941 року німецькі, угорські та румунські війська окупували місто.

     Лівобережна частина міста (Ольвіополь і Богопіль) ввійшли до генеральної округи Миколаїв рейхскомісаріату Україна як окружний центр однойменної округиЛюбашівськийКривоозерськийВрадіївськийДоманівський райони, правобережна частина Первомайська (Голта) і Первомайського району румунським окупаційним режимом об’єднані в єдину адміністративну одиницю — Голтянський повіт губернаторства Трансністрії. У місті діяла ціла мережа підпільних організацій. Всього в роки окупації в Первомайську діяло шість підпільних груп, які підтримували тісний зв’язок не тільки між собою, але і з партизанськими загонами «Південний» і «Буревісник», розташованими в навколишніх лісах.

   22 березня 1944 року війська 5-ї гвардійської армії під командуванням генерал-лейтенанта Олексія Жадова визволили Первомайськ від німецько-румунських військ. У боях за визволення міста найбільше відзначились воїни 13-ї гвардійської стрілецької дивізії8-ї та 9-ї гвардійських повітряно-десантних дивізій29-ї зенітно-артилерійської дивізії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *