Кобзар належить усьому світу

Як би хто задумав створити рейтинг найвідоміших книг України, то без сумніву «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка був би на першому місці. Як і годиться славетній книзі, «Кобзар» мав безліч перевидань, загальний наклад примірників обраховується мільйонами. За життя Тараса Григоровича збірка поетичних творів «Кобзар» виходила тричі і доповнювалася  новими поетичними творами поета.  За радянської влади творчість Шевченка використовувалася в ідеологічних цілях. Відповідно і його «Кобзареві» була надана своя ідеологічна інтерпретація. В Радянському Союзі «Кобзар» перевидавався 124 рази.

В сучасній, незалежній Україні «Кобзар» перевидавався декілька разів. В основному це гарні, привабливі видання, надруковані на хорошому папері, чітким виразним шрифтом, в твердій обкладинці, з гарними ілюстраціями відомих українських художників: Василя Касіяна, Івана Марчука, Володимира Гарбуза.

В міській бібліотеці філії №3 бібліотекар Людмила Волох створила виставку однієї книги « Кобзар Т. Г. Шевченка»

В книжкових фондах  міської бібліотеки філії №3  є декілька видань збірки, найстаріше 1962 року видання, так звана фототипія в перекладі з грецького – зразок, першого видання «Кобзаря» 1840 року  без жодних змін і виправлень, навіть відтворений формат – середній.

Є в  фондах  бібліотеки  і видання подароване  колегою з міста Біла Церква, директором міської бібліотеки Ганною Григорівною Нагорною «Кобзар білоцерківський».  В чому унікальність цього видання? Книга видана в 2014 році, з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. В передмові розповідається про історичне дослідження місцевих краєзнавців, стосовно перебування поета в місті Біла Церква. Видання містить не тільки твори самого поета, а й твори місцевих авторів присвячених Тарасу Григоровичу Шевченку.

Всіх шанувальників творчості Шевченка запрошуємо до міської бібліотеки філії №3  для більш детального ознайомлення з поетичною спадщиною Тараса Григоровича Шевченка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *