Письменники-краяни

Колодій Віталій Дем’янович народився  19 січня 1939 року в місті Первомайську Одеської (тепер Миколаївської) області в родині робітника. Батько, тяжко поранений на війні, помер у травні 1946 р. Навчався Віталій  в Первомайській середній школі № 17. Перші вірші почав писати в 3-му класі.

Разом зі своїм старшим товаришем Миколою Вінграновським відвідував засідання літературного об’єднання.

Після закінчення школи вступив на механічне відділення Одеського технікуму нафтової і газової промисловості. Отримавши диплом механіка, працював на нафтобазі міста Сторожинець.

В 1963 році закінчив філологічний факультет Чернівецького держуніверситету.

Друкуватися почав у 1965 році. В 1967 році вийшла друком перша збірка поезій «Зажинки». Член Національної спілки письменників України з 1968 року.

Працював завідуючим відділом культури Чернівецької обласної газети «Радянська Буковина». Був у числі засновників газети «Молодий буковинець», започаткував часописи «Буковинське віче» (1990—1991) та «Літературно-мистецька Буковина» (1997—1998).

У 1970-х роках мешкав у місті Одеса, де обіймав посади відповідального секретаря обласної газети  «Чорноморська Комуна», головного редактора видавництва «Маяк».

З 1979 року жив і працював у місті Чернівці. З 1992 по 1996 рік був директором музею буковинської діаспори. Близько 20-ти років очолював Чернівецьку обласну організацію Спілки письменників України.

Помер 29 березня 2016 року в Чернівцях, де і похований.

В Первомайській міській центральній бібліотеці представлено книжкову виставку  « Зі сльозиною любові на останьому листку» з нагоди 80-річчя  від дня народження письменника – земляка.

Користувачі бібліотеки мають можливість ознайомитись з біографією та творчістю Віталія Колодія.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *