XV Міжнародний фестиваль-конкурс юних поетів і прозаїків, журналістів, митців фото і малюнку, авторської пісні та літературно-мистецьких композицій «Рекітську сузіря – 2018»

З 4-го по 9-те липня 2018 р. на Закарпатті в гірському селищі Межигір’я було проведено ХV Міжнародний фестиваль – конкурс юних поетів і прозаїків, журналістів, митців фото і малюнку, авторської пісні та літературно мистецьких композицій «Рекітське сузір’я – 2018». Організатори відкрили V міст Миру «Одна у нас з тобою Україна! Боже великий, святий і єдиний, нам Україну і мир збережи».

Цьогоріч до складу журі в номінаціях: поезія та етнографія було запрошено працівників Первомайської міської централізованої бібліотечної системи – поета Юрія Островершенка та кандидата історичних наук Оксану Дорошенко.

На XV-й ювілейний фестиваль, у творчому сузір’ї країни юних талантів, зібралися представники багатьох народів і національностей рідної нам усім України. Слід сказати, що географія учасників ювілейного фестивалю, як ніколи широка і представницька. На фестиваль прибули юні обдарування із багатьох областей України та юні таланти азейбарджанської діаспори в Україні на чолі із Директором департаменту у справах молоді і спорту Шаргіяром Мегарамовим і його батьком Маліком.

Серед гостей була внучка Почесного Президента фестивалю, почесного жителя села Рекітне Володимира Ковалика – Мар’яна із Чикаго. Микола Ковалик – в юності громадянин США, в роки Другої світової війни приїхав з Америки, вступив в лави УПА і боронив Україну. Згодом, був арештований і відбув 10 років таборів, повернувся без руки і зумів завдяки прихованому паспорту громадянина США дістатися Америки. У незалежній Україні земляки подарували йому 50 гектарів землі у горах в с. Рекітне, а він віддав її для дітей, заснувавши фестиваль «Рекітське сузір’я». Щоб талановиті діти України могли себе виразити.

Найактивнішими учасниками фестивалю є вихованці Малої академії літератури і журналістики (МАЛіЖ), заснованої продовжувачем справи Володимира Ковалика – письменником та Заслуженим журналістом України Василем Тарчинцем. У фестивалі брали участь і конкурсанти-заочники з Франції, Польщі, США. А також із Азербайджану, де недавно відкрито філію МАЛіЖ, яку очолює відомий журналіст і письменник Боюкага Мікаіллі, автор книги азербайджанською й українською мовами «Під одним небом». Втретє на конкурс завітали діти із прифронтової смуги Донецької області міста Слов’янська, разом із директором школи, керівником відділення МАЛіЖ, членом Національної спілки журналістів України Світланою Дєлєскє.

Конкурсанти та гості Міжнародного фестивалю – конкурсу «Рекітське сузір’я» упродовж п’яти днів перебували у дивовижній країні юних талантів, разом із ними відкривали незбагнений світ дитячої творчості, вчились творити, малювати, фотографувати, співати, а ще затоваришували зі своїми однокласниками із багатьох областей рідної нам усім України.

У фестивальній програмі, як завжди, було багато приємних несподіванок та різноманіття заходів: привітання хрещеного батька усіх «маліжан» Василя Тарчинця із визначеним ювілеєм 70-ти річчям, виходом у світ 200-го номера Всеукраїнської газети для школярів та юнацтва «СУЗІРЯ – ФЕСТ», традиційне колективне сходження на гору «Вулична», піші прогулянки, майстер-студії, робота змінних редакції у радіостудії «Червона калина», дискотеки, презентації, тематичні виставки, вручення лауреатських іменних премій Володимира Ковалика, Володимира Івасюка.

Щороку Мала Академія літератури і журналістики поповнюється новими талановитими дітьми різних вікових категорій з багатьох областей України. Пропозицію щодо відкриття філії МАЛіЖу у Первомайську , першої, на Миколаївщині, особисто від Ректора Академії, отримали і первомайці. Сподіватимемось, що наступного року талановиті юні поети та митці матимуть можливість взяти участь у фестивалі «Рекітське сузір’я » і потрапити в дивний світ Карпатських гір.

Юрій Островершенко, Оксана Дорошенко. Первомайськ – Межигір’я – Первомайськ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *